Puslapiai

2011 m. rugpjūčio 22 d., pirmadienis

Tai padės išsaugoti gražią jauną odą

Miegokite 6–8 val., tuomet oda atrodys sveiki ir jauna.
Racionaliai maitinkitės. Kasdien su maistu gaukime reikiamą baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralų ir vitaminų kiekį. Kalorijos neturi viršyti sueikvotos energijos, kitaip organizme kaupsis riebalai. Visos dietos turi tik laikiną rezultatą, kai kurios – žalingos sveikatai. Todėl paprasčiau prisiminti keletą taisyklių, kurios primena šviesoforą: žalia spalva – be jokių apribojimų: rupi duona, kruopos ir ne mažiau nei 400 g vaisių ir daržovių per dieną, geltona šviesa – mažomis porcijomis: neriebi mėsa, žuvis, pieno produktai, raudona šviesa – vartoti kuo mažiau: cukrus, sviestas, konditerijos produktai.
Aktyviai judėkite. Fizinis aktyvumas turi būti nuolatinis: jauname amžiuje – intensyvesnis sportas, vidutiniame ir brandžiame – fizinių pratimų kompleksai, joga. Kuo daugiau vaikščiokite gryname ore.
Atsipalaiduokite. Išmokite atpalaiduoti veido ir kaklo raumenis, atrodysite jauniau ir patraukliau. Šypsokitės. Gera nuotaika ir teigiamos emocijos gerina odos kokybę.
Dėl odos problemos kreipkitės į specialistą. Apie 85 proc. suaugusiųjų vargina veido, kaklo paprastieji spuogai (aknė), sukeliantys psichologinį diskomfortą ir sunkiai pasiduodanti gydymui. Aknę būtina gydyti, nes kitaip randai, duobutės, pigmentacija gali likti visam gyvenimui. Labai svarbi sveika mityba ir kruopšti veido priežiūra, parenkant efektyviausias kosmetinius bei gydymo preparatus.
Bet kokį odos sutrikimą reikėtų diagnozuoti ankstyvos stadijos, tuomet bus galima lengviau ir greičiau jį pagydyti.
Atsisakykite žalingų įpročių. Norite turėti gražią odos spalvą? Nerūkykite. Rūkant oda pilkėja, greičiau sensta, atsiranda raukšlių. Dažnai vartojant alkoholį, atsiranda kapiliarų tinklai, oda įgauna rausvai violetinį atspalvį.

Koks yra gražios odos maistas?

Vitaminai

Nuo žalingų saulės spindulių, laisvųjų radikalų (jie skatina raukšlių atsiradimą) poveikio gelbsti vitaminai C ir E. Jie taip pat gerina odos būklę, tekstūrą, turi antioksidacinių savybių. Vitaminas C stimuliuoja odos jaunystei reikalingo kolageno gamybą, skatina gamintis geros nuotaikos hormoną serotoniną. Mokslininkų ištirta, kad vitaminas C stiprina jungiamąjį audinį, todėl oda stangrėja ir lygėja. Jei užkandžiams rinksitės apelsinus, greipfrutus, mandarinus, oda bus skaistesnė. Daug vitamino C taip pat turi paprikos, spanguolės, bulvės, kivi, špinatai, juodieji serbentai.
Vitamino E šaltinis – riešutai, riebi jūros žuvis, aliejus, kiaušiniai, pienas, kviečių daigai.
Vitaminas A padeda išlaikyti odos drėgmę ir elastingumą, yra svarbus odos audinių atsinaujinimui. Daug vitamino A turi kepenys, kiaušiniai, sviestas, varškė, morkos, cukinijos.
B grupės vitaminai skatina odos regeneraciją. Vienas svarbiausių odai – B grupės vitaminas biotinas, kurio trūkumas gali sukelti dermatitą. B grupės vitaminas niacinas didina drėgmę odoje, o B2 atsakingas už sveiką odos spalvą. Rupioje duonoje yra beveik visų B grupės vitaminų. Taip pat jų yra kepenyse, mielėse, baklažanuose, pupelėse.
Vitaminas PP saugo, stimuliuoja odą. Daug vitamino PP turi mėsa, pienas, sėlenos, alaus mielės. Vitaminas D tonizuoja odą, lėtina jos senėjimo procesą. D vitamino yra kepenyse, kiaušiniuose, svieste, jūros kopūstuose.
Vitaminas K mažina ratilus, pabrinkimus po akimis, pabrinkimus, slopina uždegimą. K vitamino daug morkose, kopūstų, špinatų lapuose, pomidoruose, šermukšniuose.

Mineralinės medžiagos

Mokslininkai įrodinėja seleno poveikį odos vėžio prevencijai. Svogūnuose esantis selenas – stiprus antioksidantas, saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų, odos suglebimo, raukšlių. Spuoguotos odos būklės pagerinimui svarbus cinkas. Austrės, krabai, krevetės, moliuskai ir kitos jūrų gėrybės turi daug cinko, kuris gražina odą, neleidžia rastis spuogams ar kitoms odos problemoms. Išskiriama vario įtaka odos sveikatai – šis mineralas svarbus odos struktūrai darančio įtaką elastino vystymuisi. Tad valgykite žuvį, kuri turi odą gražinančio mineralo – cinko.

Kitos organinės medžiagos

Viena svarbiausių medžiagų gerai odos būklei palaikyti yra alfa lipoinė rūgštis, stabdanti odos senėjimą.
Hialurono rūgštis teigiamai veikia odos ląsteles, sulaiko jose vandenį ir užtikrina gerą odos drėkinimą. Ji yra gaminama organizme, tačiau metams bėgant hialurono rūgšties gamyba mažėja.

Nika Vagnerienė
"Sveikas žmogus" 2009 m. Nr. 2

5 komentarai:

  1. Norėčiau pridurti dėl UV spinduliuotės- kažkaip visiškai nesusimasčiau apie kremą nuo saulės ne paplūdimyje ir tuo labiau ne vasarą, manau yra ir daugiau tokių merginų. Kuomet lankiausi skinny.lt klinikoje rodė su pavyzdžiais kokią naudą jis teikia ir kokią žalą gali padaryti saulė. Ir įtikino, dabar stengiuosi saulėtą dieną, nesvarbu žiema-vasara teptis kremu veidą:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man padėjo suprasti apie savo veido odą grozio klinika, kurioje lankiausi. Ten man papasakojo apie odos tipą ir kokią kosmetiką tinka/netinka naudoti. Darė man veido masažą, kuris buvo fantastiškas. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man padėjo suprasti apie savo veido odą grozio klinika, kurioje lankiausi. Ten man papasakojo apie odos tipą ir kokią kosmetiką tinka/netinka naudoti. Darė man veido masažą, kuris buvo fantastiškas. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Pritariu, vitaminai daro didžiulį teigiamą poveikį mūsų odai. O ypatingai natūralūs. Labai pamėgau neolife maisto papildus su vitaminu C. Kažkaip net nesitikėjau, kad mano oda taip atsigaus ir taps skaistesnė.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pritariu, vitaminai daro didžiulį teigiamą poveikį mūsų odai. O ypatingai natūralūs. Labai pamėgau neolife maisto papildus su vitaminu C. Kažkaip net nesitikėjau, kad mano oda taip atsigaus ir taps skaistesnė.

    AtsakytiPanaikinti