Puslapiai

2011 m. rugpjūčio 15 d., pirmadienis

Agurklės sėklų aliejus

Agurklių aliejus gaminamas iš vaistinių agurklių sėklų. Nuo senovės Romos laikų tikima, kad agurklė gali padėti žmonėms pasujausti laimingiems. Vaistinė agurklė tapo mėgiama auginti daržuose ir gėlynuose ne tik dėl gražių mėlynų žvaigždės formos žiedų, bet ir dėl naudingų medžiagų, esančių jos lapuose.
Vaistinė agurklė kvepia kaip agurkas, turbūt dėl to ir prigijo jai lietuviškas agurklės pavadinimas. Šios gėlės gali būti valgomos. Anksčiau jomis buvo dekoruojami įvairūs patiekalai, žiedai buvo cukruojami ir valgomi kaip saldumynas. Lapai ir žydinčios vaistinės agurklės viršūnės buvo tradiciškai naudojamos išvarant liūdesį ir melancholiją, įteigiant džiaugsmą, laimę ir ramybę. Iš gėlių ir žydinčių viršūnių taip pat buvo ruošiamos arbatos dėl šlapimą varančių, karščiavimą mažinančių savybių. Agurklių arbata padeda įveikti peršalimą ir gripą, palengvina PMS simptomus. Augalo sėklos skatina žindyvių pieno aprūpinimą, kadangi GLA yra svarbi žmogaus pieno dalis. Išoriškai vaistinės agurklės lapai buvo naudojami kompresams, mažinant uždegimus.
Agurklių aliejaus nauda
Agurklių aliejus gaunamas šalto spaudimo būdu. Iš sėklų išgaunama apytiksliai 40 % aliejaus. Aliejus yra švelniai žalsvo atspalvio ir primena lazdyno riešutų aromatą. Šio augalo aliejus ypač turtingas riebiųjų rūgščių: 60 % polineprisotintos polirūgštys, tarp kurių net iki 29 % GLA (gama linoleno rūgštis).
Agurklių aliejus ypač rekomenduojamas brandaus amžiaus žmonėms, nes nuo 60 metų organizmas pradeda gaminti ženkliai mažiau GLA. Pačios GLA maisto produktuose yra itin mažai ir jos pagrindiniai šaltiniai - agurklių ir nakvišų aliejai.
Agurklių aliejus plačiai naudojamos medicinos ir odos priežiūros priemonėse:
- Dėl didelio GLA kiekio, šis aliejus stabdo priešlaikinį senėjimą, lygina raukšles, maitina bei drėkina odą.
- Dėl priešuždegiminių savybių, agurklės aliejus nuramina sausą ir jautrią odą, atkuria odos balansą ir elastingumą, išlaiko odos strangrumą.
- Šis aliejus padeda kovoti su dermatitu ir akne, vėsina ir ramina odą.
- Subalansuoja hormonus ir nervų sistemą, ramina jautrią, linkusią raudonuoti odą, palengvina PMS simptomus.
- Agurklių aliejus rekomenduojamas slenkantiems plaukams.
Agurklių aliejus gali būti maišomas su medetkų ir kokosų aliejais. Šis aliejus naudojamas kaukėms ant odos ir plaukų, masažams.
Dėmesio! Agurklių aliejus jautrus šviesai ir oksidacijai, todėl jį reikėtų laikyti šaldytuve.

1 komentaras:

  1. Šios augalo sėklos tikrai naudingos. Labai praverčia žindyvių pieno aprūpinimui.

    AtsakytiPanaikinti