Puslapiai

2011 m. rugpjūčio 15 d., pirmadienis

Nakvišų aliejus

 
Nuo seno nakviša yra laikoma stebuklingu augalu. Iš pradžių buvo įrodyta, kad ji suteikia energijos. Kiek vėliau iš nakvišų sėklų buvo pradėtas spausti aliejus, kuris buvo naudojamas žaizdoms gydyti. Nakvišų sėklos savyje turi iki 25 % būtinų riebiųjų rūgščių, tarp kurių - linolio rūgštis (LA) ir gama-linoleno rūgštis (GLA). Šios rūgštys priklauso Omega-6 riebiosioms rūgštims. Nakvišų aliejuje, be kitų naudingų medžiagų, yra ir vitamino E, kuris žinomas kaip „odos ir kraujagyslių elastingumo vitaminas“, turintis stiprų antioksidantinį poveikį.
Nakvišų aliejus ypač naudingas odai - gerina odos medžiagų apykaitą, atjaunina, saugo odą nuo senėjimo ir žalingo aplinkos poveikio. Be to, nakvišų aliejus naudingas sergantiems dermatitu, žvyneline, slopina alergines odos reakcijas, egzeminio pobūdžio odos pakenkimus, mažina odos paraudimus ir niežulį. Rekomenduojamas sausai arba jautriai, sudirgintai odai.
Aliejus efektyviai veikia esant išbėrimams ar dilgėlinei, todėl tinka probleminių odos vietų priežiūrai tiek suaugusiems, tiek vaikams. Riebalų rūgštys slopina fermento 5-α reduktazės veiklą, kuris yra pagrindinis riebios odos kaltininkas. Todėl nakvišos naudingos esant spuogams bei alerginėms odos reakcijoms. Nakvišų aliejus veikia raminamai ir slopina uždegimą. Tai ir puiki priemonė nuo raukšlių. Aliejus sustiprina odos barjerinę funkciją - sumažina drėgmės praradimą iš odos ląstelių.
Saulėje nudegus odą, rekomenduojama tepti nakvišų aliejumi, kuris sumažina odos jautrumą, raudonį ir natūraliai sudrėkina. Aliejumi gydomos sunkiai gyjančios žaizdos, jis stiprina plaukus, gerina jų struktūrą, saugo nuo lūžinėjimo ir suteikia spindesio. Nakvišų aliejus padeda išlaikyti sveikus nagus, gražina odą.
Nakvišų aliejuje esanti γ linoleno rūgštis normalizuoja ir palaiko normalų menstruacinį ciklą, mažina priešmenstruacinio sindromo (krūtinės jautrumą, skausmus, irzlumą, nuotaikų kaitą ir kt.) bei menopauzės negalavimus. Kai kuriose Europos valstybėse nakvišų aliejus yra svarbiausias vaistas mažinant krūtinės skausmą.
Nakvišų aliejus teigiamai veikia ir gydant krūties vėžį, išsėtinę sklerozę, chroniško nuovargio sindromą, širdies ligas, nėštumo sukeltą hipertenziją, dėmesio stokos ar hiperaktyvumo sutrikimus, astmą.
Gali būti maišomas ir su kitais natūraliais bei eteriniais aliejais ir naudojamas kūnui, veidui bei plaukams.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą