Puslapiai

2011 m. rugpjūčio 15 d., pirmadienis

Sezamo sėklų aliejus

Sezamo sėklų aliejus turi daug vitamino E, A, B komplekso vitaminų ir mineralų. Be šių medžiagų, aliejuje gausu sezamolio, turinčio antioksidantinių savybių. Aliejaus sudėtyje yra aštuonios svarbiausios amino rūgštys, įskaitant leucitiną ir miotiną, gausu kalcio, magnio, fosforo. Dėl gausaus riebiųjų rūgščių kiekio, sezamo sėklų aliejus saugo odą nuo išsausėjimo ją drėkina ir švelnina. Viena iš svarbiausių šio aliejaus savybių yra ta, kad jis apsaugo odą nuo kenksmingų saulės spindulių.
Šis kuklus, nedidelis (iki metro) užaugantis augalas kilęs iš Indijos labai vertinamas dėl savo aliejingų sėkliukių, kurios būna juodos, raudonos arba baltos spalvos. Vienoje ankštyje šių sėkliukių būna iki 200 šimtų. Iš arabų pasakos „Tūkstantis ir viena naktis” žinomas posakis „Sezamai, atsiverk“, kilęs iš to, jog subrendusios sezamo ankštys prasiveria ir išbarsto sėklas.
Sezamas vartojamas nuo senovės, jis buvo žinomas Harapoje ir kitose Indijos teritorijose, Mesopotamijoje, Senovės Graikijoje.
Sezamo sėklų aliejus:
- regeneruoja odą, veiksmingai mažina jos lupimąsi bei ramina sudirgimus;
- suteikia elastingumo;
- saugo nuo drėgmės netekimo;
- padeda apsaugoti odą nuo UV;
- pasižymi antioksidacinėmis ir odos senėjimą lėtinančiomis savybėmis;
- taip pat pasižymi sąnarių skausmą mažinančiomis savybėmis.
Naudojamas grynas arba mišiniuose su kitais aliejais vietoj dieninio ar naktinio veido kremo, taip pat masažams pridedant eterinių aliejų.
Įspėjimas: žmonėms kurie alergiški riešutams rekomenduojama naudoti atsargiai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą