Puslapiai

2011 m. rugsėjo 3 d., šeštadienis

Argano aliejus

 
Šis švelniai gelsvos spalvos aliejus, dar vadinamas „Baltuoju Maroko auksu", yra vienas brangiausių augalinės kilmės aliejų pasaulyje. Jo sudėtyje yra apie 80% nesočiųjų riebalų rūgščių. Dėl didelio vitamino E kiekio argano aliejus yra pirmas vaistas, stabdantis odos senėjimo procesus. 
Argano aliejus vertinamas kaip rečiausias pasaulyje aliejus. Argano medis auga tiktai Maroko pietvakariuose, niekur kitur pasaulyje jis neaptinkamas. Tai prabangos prekė. 
Iš Argania spinosa medžio vaisių branduolių išgaunamas aliejus, kuriame gausu antioksidantų, karotenoidų, pagrindinių riebiųjų rūgščių (Omega-6 ir Omega-9), tokoferolio (vitamino E), fitosterolio, kurie apsaugo odą nuo senėjimo, maitina ir minkština odą, apsaugo ją nuo raukšlių. Tinka ypač problemiškai odai. Aliejus malšina raumenų skausmą, reumatą, artritą.
Nuo seno naudojamas tradicinėje medicinoje - nuo jaunatvinių spuogų/aknės, infekcinių bėrimų ir kt. odos problemų. Berberų moterys juo tepa kūdikius, vaikus, rankas, nagus, plaukus. Kosmetikos priemonės su argano aliejumi greitai išpopuliarėjo Prancūzijoje, tačiau kosmetikos gamybai naudojamas pigesnis tirpiklio ekstrakcijos būdu gautas aliejus.
Rekomenduojama:
• odos ir plaukų priežiūrai. Dėl didelio vitamino E ir antioksidantų kiekio, argano aliejus pasižymi ypatingai geromis odos senėjimą stabdančiomis ir ją atkuriančiomis savybėmis. Marokiečiai jį naudoja odos maitinimui ir plaukų apsaugai. Argano aliejumi galima praturtinti kremus, losjonus, netgi šampūną.
• masažams. Ypač veido masažui. Taip pat puikus ingredientas odos senėjimą stabdančiose kaukėse.
• vietoje losjono ar kremo po skutimosi - vyrams.
• vietoje naktinio kremo. Pakanka kelių aliejaus lašų, pasitepti odą nakčiai, prieš tai ją nuvalius ir nusiprausus.
• vystančiai veido ir krūtinės odai, ir ypač toms, kurių oda kenčia nuo laisvųjų radikalų susidarymo odoje - rūkymo pasekmių, kaitinimosi saulėje ir soliariumuose. Argano aliejus turi odą stangrinančių ir odos elastingumą gerinančių riebiųjų rūgščių.
• jaunatvinių spuogų kamuojamai odai.
Naudojimas. Naudoti ant odos gryną arba maišyti su kitais aliejais vietoje kūno odos drėkintojo ar veido kremo - tereikia ant drėgnų delnų paskirstyti vieną du lašelius aliejaus ir juo tepti odą. Taip naudojamas ir odos tipui tinkamai parinktas aliejus nekemša porų ir "neblizgina" odos, o atvirkščiai - puikiausiai susigeria į odą, drėkindamas ir maitindamas ją.
 
Argano aliejus nepaprastai taupus. Vos lašelio užtenka veidui sudrėkinti, o jau įpusėjus 50 ml talpos buteliuką išryškėja džiuginantys rezultatai. Oda minkštėja, lygėja, valosi ir atsinaujina. Pilkumą keičia gyvybė, smulkūs pažeidimai traukiasi ir dyla. Naudojant tiek dieną, tiek vakare oda spinduliuoja ramybe ir švara.

2 komentarai:

  1. Man tai Argano aliejus viena geriausių, mano atrastų priemonių. Naudoju jį kaip kremą kasdien, taip pat plaukams. Dabar plaukai pasidarė švelnūs ir blizgantys. O veido oda pašviesėjo, atrodo, kad ir raukšlių mažiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dekui, man kaip tik buvo smalsu is ko cia argano aliejus yra pagamintas, kokia jo istorija:)

    AtsakytiPanaikinti